topmenu Pesthuyspodium Agenda Techniek Fotoboek Contact
Reserveren
maart 2017
previous month   nextmonth
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
27
28
29
30
Pesthuyspodium
Vijfkoppen 1
6211 JS Maastricht

info@pesthuyspodium.nl
Website door Bruut ontwerp

Literaire Salon - Catherine Vuylsteke

Pesthuyspodium i.s.m. Boekhandel de Tribune
Jet van Aalst interviewt Catherine Vuylsteke over haar monoloog Viet Bleu mede tegen de achtergrond van de vluchtelingenproblematiek.
De bekende Belgische journaliste, schrijfster en filmmaker Catherine Vuylsteke stelt haar monoloog Viet Bleu voor, een verhaal over twee van de 3 miljoen Vietnamezen die sinds 1975 over de wereld zijn uitgewaaierd. Onwillig vochten ze aan de zijde van de Amerikanen, vervolgens verdwenen ze naar kampen als 'vijanden van het volk'. Toen ze vaststelden dat ze zelfs als hertimmerde burgers geen plaats zouden krijgen in het nieuwe Vietnam, kozen ze het ruime sop en kwamen elders terecht; ook in België en Nederland.

Voor velen van hen kwam aan vluchten en oorlog nooit een einde. Het werden schipbreukelingen van het leven, die hun pijn aan de volgende generatie doorgaven. Het probleem staat helaas nog altijd model voor de vluchtelingenproblematiek van nu.

Vuylsteke leest voor uit Viet Bleu en toont en becommentarieert ook een aantal fragmenten uit haar documentaire Silent Stories. De film is het poëtische portret van Arezki, Jean-Louis, Sarah en Rabiatou. Twee mannen en twee vrouwen die Dakar, Algiers, Conakry en Bagdad ontvluchtten wegens hun seksuele geaardheid, of ze nu bi-, dan wel, homoseksueel waren, transseksueel of lesbisch.

Catherine Vuylsteke (°1964) was een kwarteeuw lang Azië-verslaggever voor de Belgische krant De Morgen, sinds 2014 werkt ze freelance voor kranten, magazines en radio Klara. Ze studeerde Chinees, woonde in Shanghai en maakte tal van reportages in Vietnam, Japan, Zuid-Korea, India, Cambodja, Laos, Indonesië, Tadjikistan, Oezbekistan, Azerbeidjan, Turkije, Ivoorkust, Tanzania, Oeganda en Senegal.  Ze schreef op lof onthaalde boeken over hedendaags China, Marokkaanse homo's, Brussel en kinderen die alleen op de wereld zijn. Ook maakte ze twee bekroonde documentaires waarin vluchten centraal staat. In 2015 schreef ze een citybook over Ieper en de Indiase soldaten in WOI. Eind vorig jaar verscheen 'Viet Bleu'.

Na afloop van het interview is Viet Bleu verkrijgbaar en is Catherine Vuylsteke bereid het werk te signeren.


Datum:zo 23 apr 2017
Aanvang:15:00 uur
Entree:€ 5,-