Laden Evenementen

A Passage to India

zo 19 januari 2020 | 16.00u | €22

Filmclub Cinema Paradiso presenteert:

A Passage to India

Deze klassieker, de laatste film (1984) van de Britse filmveteraan David Lean (The Bridge on the River Kwai, Doctor Zhivago), nu vertoond met catering door Spice of India in de pauze.

Naar de roman van E.M. Foster, die ook zelf aan het scenario meeschreef.

 

Lengte van de film: 166 minuten

Verwachte eindtijd event: 20.30 uur

Tickets voorverkoop verplicht i.v.m. de catering

 

De film speelt zich af begin jaren 20 tijdens de opkomst van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging in Brits-Indië. De jonge Adele Quested (Judy Davis) en mrs. Moore (Peggy Ashcroft) zeilen vanuit Engeland naar India, waar de zoon van mrs. Moore (de verloofde van Adele), de plaatselijke magistraat is in een klein stadje. Via de schoolopzichter (James Fox) ontmoeten de twee bezoeksters de excentrieke oude professor Godbole (Alec Guinness) en ze raken bevriend met dr. Aziz (Victor Banerjee), een arme weduwnaar. Als mrs. Moore en Adele interesse tonen om het ‘echte’ India te zien, biedt dr. Aziz aan met hen een uitstapje te maken naar de afgelegen grotten van Marabar (prachtige scènes). Echter, Adele beschuldigt hem vervolgens van verkrachting.

Een groteske rechtszaak volgt waarbij de spanningen tussen de kolonialen en de Indiase gemeenschap op de spits worden gedreven. Het contrast tussen Brits formalisme en Indiase mystiek wordt minutieus verbeeld door een ijzersterke cast op de fraai gefilmde Indiase locaties.

Maurice Jarre kreeg een Oscar voor de muziek, een echt orkestrale soundtrack. Peggy Ashcroft, 77 jaar oud, ontving de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol. Het camerawerk is van Ernest Day. Voor de prachtige, kleurrijke beelden van India zijn de originele technicolorcamera’s uit de jaren 50 gebruikt.

Cast: o.a. Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft, James Fox en Alec Guinness.

 

A passage to India
Geen tickets beschikbaar voor deze voorstelling.